Odziv na članek na portalu 24ur.com


Danes, 19. avgusta 2014, je bil na portalu 24ur.com objavljen članek z naslovom "To so virusi, ki so enako ali celo bolj nevarni od virusov ebole" (http://www.24ur.com/specialno/nega_in_zdravje/to-so-virusi-ki-so-enako-ali-celo-bolj-nevarni-od-virusov-ebole.html).


V članku so omenjeni netopirji kot prenašalci stekline in naravni gostitelji ebole. Članek smo prebrali tudi v Slovenskem društvu za proučevanje in varstvo netopirjev in smo mnenja, da navajate deloma napačne, predvsem pa zavajujoče podatke, na podlagi katerih bi si lahko slovenski državljani kot ciljna publika vašega medija ustvarili napačne predstave o netopirjih. Slednje bi lahko imelo negativen vpliv na varstvo netopirjev, ki velikokrat bivajo v bližini človekovih bivališč in so izredno ogrožena živalska skupina. Eden od pomembnih razlogov za ogroženost in težave pri zagotavljanju varstva pa je prav obstoj številnih negativnih predsodkov o njih.


V članku navajate:
"Človek se s steklino lahko okuži prek sline zaradi ugriza okužene živali – denimo psa ali netopirja. Proti virusom obstaja cepivo, a problem je, ker predvsem pri ugrizih netopirjev, ljudje včasih niti ne vedo, da so jih ugriznili."


Virus klasične stekline, kakršnega poznamo pri lisicah, pri evropskih vrstah netopirjev še ni bil zabeležen. V Evropi se pri netopirjih pojavlja samo steklini soroden virus EBLV (European Bat Lyssa Virus), nekaj primerov okuženih netopirjev pa so zabeležili v severni Nemčiji, na Danskem, Nizozemskem in v Španiji. V Sloveniji od leta 2008 poteka spremljanje razširjenosti EBLV, vsi odvzeti vzorci pa so bili negativni. Za razliko od virusa klasične stekline, EBLV zelo redko okuži druge živali, prav tako ni bil potrjen prenos EBLV po zraku. Zato ni večje nevarnosti, če ste v istem prostoru z okuženim netopirjem, saj se EBLV širi le s stikom z obolelo živaljo. Skupno so v Evropi, vključno z Rusijo, znani le štirje smrtni primeri pri ljudeh. Nobeden od njih ni bil cepljen proti steklini. Po letu 1982 je več kot 200 ljudi poročalo, da so jih ugriznili oziroma opraskali netopirji, za katere so kasneje potrdili, da so bili okuženi z EBLV. Vse te osebe so bile ustrezno zaščitene (cepljene) in pri nobeni se ni razvila bolezen. Onkraj Atlantika sicer obstaja nekaj vrst, ki lahko prenašajo steklino, vendar ne napadajo ljudi, večina Evropejcev pa z njimi nikoli v življenju ne bo imela stika.


Še bolj zavajujoča je trditev, da ljudje ne vedo, da jih je netopir ugriznil. Že na začetku je treba povedati, da netopirji brez vzroka ne grizejo ljudi. Ugriznejo nas lahko samo v primeru, da jih primemo, ker se počutijo ogrožene in se branijo. Tak ugriz seveda ne more ostati neopažen, samoiniciativno pa netopirji ne napadajo ljudi. Omeniti velja še, da so netopirji zaščitena živalska skupina in da je rokovanje z njimi dovoljeno le osebam z ustreznim dovoljenjem.


Pod sliko netopirja navajate:
"Netopirji prenašajo steklino. Prav tako so tudi naravni gostitelji ebole."
Evropske vrste netopirjev niso naravni rezervat virusa ebole, to drži le za netopirje iz družine Pteropodidae ("fruit bats", "megabats"). Pozivamo vas, da pred objavo preverite, ali neka trditev drži za celo živalsko skupino ali le za njen del. V Evropi netopirji iz omejene družine niso prisotni, zato ni nevarnosti, da bi prenašali virus ebole na ljudi.


V bodoče se izognite senzacionalističnemu poročanju, če za vaše trditve nimate ustrezne podlage. Z objavo takih prispevkov izključno škodite živalskim skupinam, ki jih omenjate v člankih.


V našem društvu se vseskozi trudimo, da bi bili ljudje opremljeni s pravimi informacijami glede netopirjev in da bi spoznali, kako neškodljivo in pomembno vlogo imajo v ekosistemih. Iz tega razloga ne moremo mirno stati ob strani in gledati, kako množični mediji z napačnimi in senzacionalističnimi informacijami uničujete naš dolgoletni trud. Ena slaba novica učinkuje hitreje in močneje kot deset dobrih novic.
Pozivamo vas, da članek ustrezno popravite, da bo vseboval prave informacije oziroma ga odstranite in tako preprečite zavajanje javnosti.
O netopirjih se da napisati mnogo zanimivega, zaslužili bi si članek, ki bi jih prikazal v pravi luči. Z informacijami o živaljenju predvsem pa ogroženosti netopirjev pri nas smo vam pripravljeni pomagati.

Lep pozdrav,
Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev

Rožle Kaučič, predsednik

Jaka Kregar, član SDPVN

 

 
aktualno.html